Kávovník řadíme mezi ovocné stromy či spíše keře, které se pěstují na plantážích. Plodem jsou kávové boby, uvnitř kterých se nacházejí kávová zrna. Kávovník jednou ročně kvete bílými květy. Největším producentem a vývozcem kávy je Brazílie. Pěstuje se tam jak odrůda Arabica, která je většinou sklízena ručně, tak Robusta, která je sklízena česacími stroji. Arabica se od Robusty liší chutí, obsahuje 2-3x více kofeinu, je sladší a obsahuje více tuků, její zrnka mají rýhu klikatou, zatímco zrnka Robusty rovnou.
Kávu si můžeme uvařit buď sami klasicky, tzn. pražená mletá na turka či instantní, s cukrem, mlékem nebo bez. Prodávají se kávovary na zrnkovou kávu nebo na kapsle, kterých je více druhů a chutí. Oblíbená je také káva překapávaná nebo-li filtrovaná z čerstvě namleté kávy přes filtrační papír bez působení tlaku.
V kavárnách si můžeme kromě klasického Espressa dát Latte s mléčnou pěnou, Latte macchiato ve vysoké sklenici, ve které jsou tři vrstvy a sice mléko, káva a mléčná pěna, Irskou kávu s panákem irské whisky a čerstvě ušlehanou smetanou, Alžírskou kávu se šlehačkou a vaječným likérem, Capuccino, Caffé macchiato s trochou mléčné pěny, Frappé, což je jedna z podob ledové kávy, Vídeňskou kávu se šlehačkou atd. Káva se pije nejen pro svoji chuť, ale i pro povzbuzující účinky, které zajišťuje kofein v ní obsažený.
I v oblasti přípravy a podávání kávy jde vývoj stále dopředu. Existuje povolání barista, který se kompletně stará o přístroje na výrobu kávy, nádobí, o její bezchybnou přípravu i výdej. Umí vytvořit obrázky do kávové pěny nebo kávu dochutit pomocí speciálních sirupů s příchutí karamel, kokos, oříšek, vanilka atd. Neradi vidí, když si zákazník kávu sladí, čímž potlačí její přirozenou chuť. Jsou to lidé komunikativní a jejich cílem je ukázat, že i pití kávy může být zážitek.
Pokud pijete kávu, určitě zkuste ochutnat i jiný typ, než na který jste zvyklí, ať můžete porovnávat